Mais uma receita para uma segunda sem carne, tirada daqui
Another Meatless Monday recipe, taken from here
Molho
de amendoim com Linguini e Brócolos
Para
a massa:
226
gramas de linguini
2
cabeças grandes de brócolos (cortados)
2-3
dentes de alho picados
1 colher
de chá de óleo de amendoim
2
colheres de sopa de molho de soja
1
colher de chá de gengibre em pó (ou 1/2 colher de chá gengibre fresco ralado)
sal
Tofu
ou outra proteína(Opcional)
Para
o molho:
1/2 chávena
de manteiga de amendoim natural
1/4-1/2
chávena de água quente
1/4 chávena
de vinagre de maçã
2
colheres de sopa tamari ou molho de soja
2
colheres de sopa de melaço (creio que pode ser usado mel)
1/4-1/2
colher de chá pimenta caiena (a gosto)
Opcional: amendoim picado e cebolinho (para decorar)
Numa
panela grande colocar água e pôr ao lume. Deitar sal (a gosto). Cozinhar o macarrão até ficar al-dente, escorrer e reservar.
Num
wok ou numa frigideira em lume médio-alto, adicionar 1 colher de sopa de óleo e
deixe aquecer até fervilhar. Adicionar os de brócolos e mexa/agite um pouco a frigideira.
Deixar cozinhar cerca de 1 a 2 minutos. Adicionar o alho e o gengibre, em
seguida, despejar o tamari (ou soja) e mexer até que a maioria evapore. Retirar
os brócolos da panela enquanto estão ainda um pouco verdes e ligeiramente
crocantes. Reservar.
(Se
adicionar tofu ou similar, começar a cozinhar a lume médio-alto antes do brócolos,
e em seguida, adicionar os brócolos. De seguida, cozinhar conforme as
instruções.)
Para
o molho:
Numa
panela pequena em lume médio-baixo, adicionar a manteiga de amendoim e 1/4 chávena
de água quente, ir mexendo para misturar.
Misturar
os restantes ingredientes, em seguida, adicionar no molho o restante 1/4 de água, para obter consistência desejada.
Deitar
o macarrão e os brócolos no molho e decorar com amendoim picado e cebolinho.
Servir.
Peanut Sauce with Linguini and Broccoli
(Sauce recipe from The Enchanted Broccoli Forest)
For the pasta:
1/2 lb linguini (use what you like, I chose whole-wheat)
2 large heads of broccoli, cut into florets
2-3 cloves garlic, minced
1 TBSP canola or peanut oil
2 TBSP tamari or soy sauce
1 tsp. ginger powder (or 1/2 tsp. freshly grated ginger)
Salt
Optional: Tofu or other protein
For the sauce:
1/2 cup natural peanut butter
1/4-1/2 cup hot water
1/4 cup apple cider vinegar
2 TBSP tamari or soy sauce
2 TBSP molasses
1/4-1/2 tsp. cayenne pepper (to taste)
Optional: chopped peanuts and scallions, for garnish
Method:
In a large pot bring water to a boil and salt heavily. Cook noodles until al-dente, drain, and set aside.
In a wok or pan over medium-high heat, add 1 TBSP oil and let heat until glistening. Add broccoli florets and give the pan a shake or a stir. Let cook 1-2 minutes. Add garlic and ginger, then pour in tamari and stir until mostly evaporated. Remove broccoli from pan while still bright green and slightly crisp. Set aside.
(If adding tofu or the like, begin cooking the protein over medium-high heat before the broccoli, then add the broccoli and cook as directed.)
For the sauce:
In a small sauce pan over medium-low heat, add the peanut butter and 1/4 cup of the hot water, stirring to combine.
Mix in the rest of the ingredients, then add the remaining 1/4 cup water to thin the sauce to desired consistency.
Toss noodles and broccoli in the sauce, and garnish with chopped peanuts and scallions.
Serve.
(Sauce recipe from The Enchanted Broccoli Forest)
For the pasta:
1/2 lb linguini (use what you like, I chose whole-wheat)
2 large heads of broccoli, cut into florets
2-3 cloves garlic, minced
1 TBSP canola or peanut oil
2 TBSP tamari or soy sauce
1 tsp. ginger powder (or 1/2 tsp. freshly grated ginger)
Salt
Optional: Tofu or other protein
For the sauce:
1/2 cup natural peanut butter
1/4-1/2 cup hot water
1/4 cup apple cider vinegar
2 TBSP tamari or soy sauce
2 TBSP molasses
1/4-1/2 tsp. cayenne pepper (to taste)
Optional: chopped peanuts and scallions, for garnish
Method:
In a large pot bring water to a boil and salt heavily. Cook noodles until al-dente, drain, and set aside.
In a wok or pan over medium-high heat, add 1 TBSP oil and let heat until glistening. Add broccoli florets and give the pan a shake or a stir. Let cook 1-2 minutes. Add garlic and ginger, then pour in tamari and stir until mostly evaporated. Remove broccoli from pan while still bright green and slightly crisp. Set aside.
(If adding tofu or the like, begin cooking the protein over medium-high heat before the broccoli, then add the broccoli and cook as directed.)
For the sauce:
In a small sauce pan over medium-low heat, add the peanut butter and 1/4 cup of the hot water, stirring to combine.
Mix in the rest of the ingredients, then add the remaining 1/4 cup water to thin the sauce to desired consistency.
Toss noodles and broccoli in the sauce, and garnish with chopped peanuts and scallions.
Serve.
Nota: a minha versão (em português) é adaptada do original
Footnote: my version (in portuguese) is an adaptation from the original (in english)
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